LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski este așteptat joi, la Bruxelles

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski este așteptat joi, la Bruxelles

Este a 349-a zi de la începutulul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la un "viitor summit" al Celor 27 , a anunţat luni Barend Leyts, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel.

Foto Profimedia

UPDATE 05:50 Profesorii din regiunea Lugansk, obligați să obțină pașapoarte rusești

Forțele ruse îi forțează pe profesorii ucraineni, care lucrează în zonele ocupate din regiunea Lugansk, să obțină pașapoarte rusești.Toți profesorii care continuă să lucreze în zonele ocupate de ruși riscă să fie concediați dacă nu vor primi un pașaport rusesc.

Pentru a obține un pașaport rusesc aceștia trebuie să scrie o cerere prin care sunt de acord să renunțe la cetățenia ucraineană.

UPDATE 05:00 Regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardată de forțele ruse

Luni după-amiză trupele ruse au bombardat mai multe districte din regiunea Dnipropetrovsk. Potrivit șefului consiliului regional Mikola Lukashuk, atacurile ruse au dus la distrugerea a mai multor case și ferme. De asemenea, a fost afectată rețeaua de conducte de gaz și linii electrice în comunitatea Mirove de lângă Nikopol.

UPDATE 04:00 Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei lucrează la o serie de vizite externe pe care le-ar putea efectua preşedintele Zelenski

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că lucrează la o serie de vizite externe pe care președintele Zelenski le-ar putea efectua în următoarea perioadă. Potrivit lui Kuleba Zelenski ar putea face vizite în alte țări doar în 2 situații: dacă acesta va aduce rezultate concrete pentru țara sa și dacă vizita sa va fi posibilă în actualul context al situației de pe front.

"Ghidat de aceste două criterii, Ministerul Afacerilor Externe lucrează la unele dintre vizitele preşedintelui, dar când şi unde vor avea loc, veţi afla de la preşedintele însuşi şi de la Biroul său", a subliniat Kuleba, potrivit news.ro .

Singura vizită externă a președintelui Zelenski a avut loc la finalul anului, atunci când s-a întâlnit cu președintele SUA Joe Biden.

UPDATE 02:00 Vom combina experienţa militară a oamenilor noştri cu activitatea managerială specifică în posturi din administraţia locală şi centrală, afirmă Zelenski făcând aluzie la schimbarea lui Reznikov

Președintele Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor că pregătește noi numiri în administrația centrală și locală. El a ținut să precieze clar că este foarte important ca persoanele numite în funcții să aibă experiență militară dobândită în apărarea Ucrainei. Prin această declarație se poate interpreta faptul că liderul ucrainean face și aluzie la o posibilă schimbare din funcție a ministrului apărării, Oleksii Reznkov.

„Ne consolidăm poziţiile de conducere. Într-o serie de regiuni - în special în regiunile de frontieră şi de front - numim manageri cu experienţă militară. Cei care se pot dovedi cei mai eficienţi în apărarea împotriva ameninţărilor actuale. Vă voi informa cu privire la fiecare astfel de decizie. În general, este demn de remarcat faptul că vom combina experienţa dobândită de oamenii noştri în apărarea Ucrainei - experienţa militară - cu activitatea managerială specifică în posturi din administraţia locală şi centrală”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 00:00 Zelenski este așteptat joi, la Bruxelles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la un "viitor summit" al Celor 27 , a anunţat luni Barend Leyts, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel, fără a da alte detalii, în timp ce mai multe surse anunţă posibila sosire a liderului ucrainean joi la Bruxelles, relatează AFP.

Charles Michel "l-a invitat pe (Volodimir) Zelenski să participe personal la un viitor summit (UE). Din motive de securitate, nu vor fi dezvăluite informaţii suplimentare", a indicat pe Twitter Barend Leyts.

Cu toate acestea, mai multe surse europene au indicat o posibilă vizită a preşedintelui Zelenski la Bruxelles, joi, cu ocazia unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE.

Dacă va fi confirmată, ar fi prima vizită a preşedintelui ucrainean în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva ţării sale, la 24 februarie 2022.

Zelenski ar putea interveni personal în faţa eurodeputaţilor. O sursă din Parlamentul European a anunţat "probabilitatea ca joi, 9 februarie, să aibă loc o sesiune plenară extraordinară în prezenţa lui Volodimir Zelenski", relatează Agerpres.

Alte două surse parlamentare au confirmat aceasta informaţie, sub rezerva anonimatului. Liderul ucrainean beneficiază de o "invitaţie permanentă" la Bruxelles, s-a mulţumit să declare un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Preşedinţia ucraineană nu a confirmat nici ea această vizită care ridică probleme de securitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Judecați voi...